Verschil gehard en gelaagd glas

De verschillen tussen gehard glas en gelaagd glas

Als glaszetter bij Zwartenberg heb ik dagelijks te maken met allerlei soorten glas. Twee types die vaak voorbijkomen, zijn gehard glas en gelaagd glas. Beide worden ze gezien als veiligheidsglas, maar ze hebben elk unieke eigenschappen en toepassingen. Laat me je meenemen in de wereld van deze twee glastypes.

Gehard glas is veilig en sterk

Gehard glas is ongeveer vijf keer sterker dan gewoon glas dankzij een speciaal warmtebehandelingsproces. Als het breekt, valt het uiteen in kleine, onscherpe stukjes. Dit vermindert het risico op ernstige verwondingen. Bij Zwartenberg gebruiken we gehard glas vaak voor glazen deuren, scheidingswanden en soms in douchecabines. Het is perfect voor plekken waar sterkte belangrijk is, maar waar het glas bij breuk geen gevaar mag vormen.

Onze klant Sandra uit Almere liet vorige week gehard glas plaatsen in haar douchecabine. Dit was haar ervaring: ‘’Ik ben onlangs overgestapt op gehard glas voor mijn douchecabine en ben zeer tevreden! Het voelt sterk en veilig aan, wat een groot pluspunt is met kinderen in huis. Ik waardeer vooral dat het in onscherpe stukjes breekt bij breuk, wat extra veiligheid biedt in een huishouden met kinderen. Het is ook makkelijk schoon te houden en geeft mijn badkamer een moderne uitstraling. Zeker een aanrader voor wie kwaliteit en veiligheid belangrijk vindt!’’

Gelaagd glas zorgt voor veiligheid en veerkracht

Gelaagd glas, ook wel bekend als ‘sandwichglas’, bestaat uit twee of meer lagen glas met daartussen een heldere plastic laag polyvinylbutyral (PVB). Deze samenstelling zorgt ervoor dat bij breuk de glasscherven aan de plastic laag blijven kleven. Dit verhoogt de veiligheid, omdat er geen losse scherven ontstaan. Gelaagd glas wordt veel gebruikt in autoruiten, balustrades en plaatsen waar valbeveiliging essentieel is. Het biedt niet alleen bescherming tegen breuk, maar ook tegen inbraak en kan zelfs kogelwerend zijn.

Kiezen tussen gehard en gelaagd glas

De keuze tussen gehard en gelaagd glas hangt af van de specifieke eisen van een project. Gehard glas is ideaal voor binnenruimtes waar sterke, veilige en hittebestendige beglazing nodig is. Gelaagd glas is de beste keuze voor buitentoepassingen en plaatsen waar de integriteit van de beglazing cruciaal is voor de veiligheid, zoals bij balkons of als bescherming tegen inbraken.

Ons advies 

Bij Zwartenberg glaszetters begrijpen we dat de keuze voor het juiste type glas niet altijd eenvoudig is. Onze experts staan klaar om met je mee te denken en advies te geven gebaseerd op jarenlange ervaring. Of je nu op zoek bent naar glas voor een nieuwe douchecabine, een veilige glazen balustrade wilt installeren, of je woning beter wilt beveiligen, wij hebben de kennis en kunde in huis.

Neem contact op

Wil je meer weten over gehard en gelaagd glas of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste beglazing voor jouw project? Neem dan contact op met ons team. Bij Zwartenberg glaszetters zetten we onze expertise graag in om jou te voorzien van de beste oplossingen. Samen zorgen we ervoor dat jouw ruimte niet alleen mooier, maar ook veiliger wordt.

Scroll naar boven