Wat is floatglas?
Floatglas is een van de meest voorkomende glassoorten ter wereld. Floatglas wordt ook wel enkel glas genoemd. Floatglas is de basis van vele soorten glas. Floatglas is enkel glas en niet erg sterk. Het glas zal versplinteren wanneer het breekt. Kapot Floatglas kan erg gevaarlijk zijn omdat het makkelijk is om je hieraan te verwonden.
Hoe wordt Floatglas gemaakt?
De huidige methode van het maken van floatglas komt uit 1952. De naam van het glas heeft betrekking op de productiewijze van het glas. Bij het maken van het glas wordt bovenop gesmolten tin gesmolten glas gegoten. Aangezien het glas lichter is dan het tin zal het glas blijven drijven. Gesmolten metalen hebben een perfect strak oppervlakte en op deze manier blijft het glas vlak. Vanwege de productiewijze kunnen grote glasplaten gemaakt worden tegen een relatief lage prijs. Floatglas wordt geproduceerd door de grondstoffen: zand, kalk en soda onder hoge temperaturen te smelten.
Voordelen
Floatglas is enkel glas en heeft verschillende toepassingen. Floatglas kan onder andere voorkomen bij dubbel glas, glazen legplanken en glas voor een aquarium. Verder kan floatglas ook vaak de basis zijn van andere glasproducten. Floatglas wordt vaak gebruikt voor de productie van isolatieglas en gelaagd glas. Een voordeel van floatglas is dat het perfect vak is. Het kan bij oudere panden voorkomen dat het glas ongelijke diktes heeft, dit heeft te maken met de productiewijze van eerder. Glas wat geen gelijke dikte heet kan ervoor zorgen dat het licht vervormt kan worden.
Nadelen
Floatglas is niet gehard glas. Aangezien Floatglas niet gehard is zal het bij het stukgaan uiteenvallen in scherven. De scherven kunnen gevaarlijk zijn aangezien de huid hier makkelijk aan opengehaald kan worden. Waar eerst floatglas gebruikt werd voor buitengevels gebeurt dit nu niet meer bij de bouw van woningen. De reden dat floatglas hier niet meer voor wordt gebruikt is vanwege de energieprestatienorm waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn andere glassoorten die deze index beter bevorderen. Tegenwoordig wordt daarom bij nieuwbouw gebruik gemaakt van isolerend glas. Een ander nadeel van floatglas is dat het glas niet gehard is, bij kapotgaan van het glas zal het glas versplinteren in tegenstelling tot gehard glas wat kapot zou gaan in blokjes. De splinters maken het glas onveiliger aangezien de splinters voor verwondingen kunnen zorgen.
Soorten Floatglas.
Voor floatglas zijn er bij ons verschillende mogelijkheden. Er kan gevarieerd worden op basis van dikte, grote, kleur en vorm. Voor vragen wat betreft de mogelijkheden of wat het beste bij jou past neem gerust contact met ons op!