Gelaagd glas
Je kent het waarschijnlijk wel, het is je zelf overkomen of iemand heeft het je verteld. Steentje tegen het autoraam tijdens een autorit en het gevolg: een ster in het glas. Inderdaad, niet het hele raam is meteen aan gruzelementen. En dat komt omdat auto’s eigenlijk altijd gelaagd glas hebben. Dat kan breken maar nooit helemaal. Een breuk of barst, verder gaat het niet. Dat is dus het absolute voordeel van gelaagd glas. Ook wel veiligheidsglas genoemd…
Folie, de film die alles vasthoudt
Verwar deze variant niet met dubbel glas. In het laatste zit tussen twee glasplaten een laagje isolerende lucht opgesloten. Bij gelaagd glas zijn nu juist twee glasplaten met een tussenliggende folie aan elkaar gesmolten. Folie? Eigenlijk gewoon een transparante, hele dunne laag die meerdere glaslagen met elkaar verbindt. Hoe dikker de folie, des te veiliger het raam. Vooral bij breuk natuurlijk, want je voorkomt met dit type glas letsel bij jou en je dierbaren. Of bij jou en je collega’s. De folie ofwel de kunststof tussenlaag houdt de gebroken glasdelen bij elkaar zodat de scherven je niet om de oren gaan vliegen. Vooral bij dakbeglazing en overkappingen is dit type noodzakelijk.
De varianten
Gelaagd glas valt uiteen in verschillende soorten:
- eenzijdig gelaagd glaswerk
- tweezijdig gelaagd glaswerk
- gelaagd glaswerk met folie voor gehard glas
De eenzijdige variant kost het minst. Maar wat de kosten ook zijn, bij gelaagd glas profiteer je altijd van de prima isolerende eigenschappen. Goede isolatie qua glas betekent namelijk een besparing op de stookkosten. Bij HR+ of HR++ glas hoef je steeds minder de gasrekening aan te spreken. Er zijn ook situaties waarbij gelaagd glas zelfs wettelijk verplicht is. Het gaat dan om taferelen waarbij gemakkelijk letsel kan ontstaan door glasbreuk. Vooral ondernemers zouden hier bij stil moeten staan, alleen al om de verzekeringsclausules. Is blank glas niet de ideale optie? Het glas kan ook geleverd worden in bronskleur, in grijs, groen of gematteerd glas.
Energievriendelijk
Kiezen voor gelaagd glas is kiezen voor energiebesparing. Maar daarnaast natuurlijk vooral voor veiligheid. Kleine kinderen kunnen gemakkelijk een glazen deur ‘missen’ en er doorheen vallen. De wind kan vat op een glazen raam krijgen en die in een mum van tijd in gruzelementen breken. Bij deze sterke variant zal dit niet voorkomen. En mocht dat glas breken, dan breekt het veilig. De kunststof tussenlaag houdt de gebroken stukjes bij elkaar. Zo goed zelfs, dat je niet onmiddellijk tot reparatie hoeft over te gaan. Dat kan de volgende dag gelijk geregeld worden.