Geluidswerend glas
Nederland is flink bebouwd en wordt doorkruist door nogal veel verkeer. Al deze dynamiek heeft een nadeel: lawaai. Een schoolplein met schetterende kindergeluiden, een hoofdweg met optrekkende auto’s, bouwwerkzaamheden in de buurt, alles lijkt geluid te maken. En al dat lawaai hoef je natuurlijk niet op vol volume in je woonkamer of kantoor. Een van de belangrijkste middelen om ongewenst geluid weg te houden uit jouw woon- of werkomgeving is geluidswerend glas.
Gehorige zaken
Geluid is in feite trilling, dat heeft alles te maken met lucht. Als lucht begint te trillen, merk je dat als geluid in je oor. En enkel glas geeft die trillingen buitengewoon goed door. Ooit in een oud huis met enkel glas geweest? Gehorig, hè? Komt door het enkele glas. Dubbel glas helpt al iets om de trillingen op te vangen in plaats van door te geven. Maar dubbel glas is niet gelijk geluidswerend. En enkel glas kan wel zomaar geluidswerend glas worden: door er een geluidswerende folie op aan te brengen. Voorzet- of achterzetglas kan ook een alternatief zijn om de decibellen buiten de deur te houden.
Glas geluidswerend maken
Elke soort dubbel glas leent zich ervoor om geluidswerend gemaakt te worden. Drie manieren om geluidswerend glas te maken zijn gemeengoed:
- spouw vullen met gas
- geluidswerende folie toepassen
- variabele dikte van glas met bredere spouw
Met ‘spouw’ wordt de ruimte tussen de glasplaten bedoeld. Hier kun je de demping van geluid optimaliseren. De spouw, gevuld met lucht of gas, zorgt voor demping van geluidstrillingen. Een brede spouw zorgt dus voor meer demping dan een smalle spouw. Geluidswerend glas wordt nog beter door een laag akoestische folie te gebruiken. Ook de dikte van de glasplaten is van belang. Goed geluidswerend glas heeft twee glasplaten van verschillende dikte. Elke plaat trilt mee met geluid. Maar door het verschil in dikte ontstaat een verschil in resonantie en wordt geluid dus gedempt.
Kiezen voor de juiste geluidsbuffer
Dan is er nog hoogrendementsglas. Hierbij combineer je voordelen. Door dit glas te plaatsen, bespaart je op je stookkosten. En maak je het meteen een stuk stiller in je bedrijf of woning. Het gaslaagje tussen de verschillende glaslagen van hoogrendementsglas verzwakt lawaai van buitenaf behoorlijk. Wordt dan ook nog een folie benut, dan krijg je je omgeving echt fluisterstil. Bedenk dat juist de drukte van de omgeving zou moeten bepalen voor welk glas je gaat. Zwartenberg kan je hier uitstekend bij helpen.