Condensvorming

Hoe ga je om met condens op jouw dubbel glas en HR++ glas?

Als glaszetter bij Zwartenberg kom ik het elk voor- en najaar weer tegen: telefoontjes over die vervelende condensvorming op dubbel glas en HR++ glas. Het lijkt wel alsof de ramen beslagen zijn, vooral in die mistige ochtenden. Daarom vind ik het belangrijk om hier eens goed bij stil te staan.

De betekenis van condens

Eerst even wat duidelijkheid: het zien van condens op je ramen is eigenlijk een goed teken. Raar maar waar! Het betekent namelijk dat je isolerende glas zijn werk doet. Condens aan de buitenkant van je raam komt vooral voor als het buiten koud is en de luchtvochtigheid hoog, typisch in het voor- en najaar. Denk aan die mistige ochtenden wanneer ook je auto voor geen meter vooruit te zien is. Dit is geen teken van een slecht product, maar juist van goede isolatie. Het glas houdt de warmte binnen zo goed vast, dat de buitenkant koud genoeg blijft voor condensvorming.

Condens aan de buitenkant: geen zorgen

Het lastige aan condens aan de buitenkant van je ramen is dat je er weinig aan kunt doen. Het droogwrijven van de ramen is zinloos; de natuur moet zijn werk doen. Zodra de temperatuur buiten stijgt en de lucht minder vochtig wordt, verdwijnt de condens vanzelf.

Condens aan de binnenkant: ventileer goed

Als ik bij mensen thuis kom voor glaswerk, zie ik ook vaak condens aan de binnenkant van de ramen. Hiervoor werd ik laatst gebeld door iemand uit Eindhoven, maar vaak is er niet veel aan de hand. Dit komt niet door het glas zelf, maar door hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Mijn advies? Ventileer je huis goed. Dit kan al zo simpel zijn als regelmatig een raam of deur even openzetten. 

Condens tussen de ruiten? Tijd voor actie!

Zie je condens tussen de ruiten? Dan is het tijd om mij of een collega te bellen. Dit wijst namelijk op een lekkage, waar we zo snel mogelijk bij moeten zijn om grotere problemen te voorkomen.

Bel ons bij twijfel

Dus, zie je condens op of aan je ramen, geen paniek! Buitencondens is een teken van goede isolatie en verdwijnt vanzelf. Condens aan de binnenkant? Ventileer meer. En tussen de ruiten? Dan is het tijd om ons in te schakelen.

Heb je last van condens of andere vragen over je glaswerk? Neem gerust contact op met ons bij Zwartenberg glaszetters. We staan altijd klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Scroll naar boven