thermische breuk

Hoe kan je een thermische breuk herkennen?

Het overkomt ons allemaal wel een keer: je loopt langs een raam in huis en ziet plotseling een barst. Waar komt dat nou vandaan? Laat mij, als glaszetter bij Zwartenberg, je uitleggen hoe zo’n onverwachte barst vaak ontstaat door iets wat we een thermische breuk noemen.

Wat is een thermische breuk?

Thermische breuken zijn een fenomeen dat vooral in seizoenen als de herfst, winter en lente voorkomt. De reden? Overdag kan de zon behoorlijk krachtig zijn terwijl de lucht koel blijft. Dit zorgt voor grote temperatuurverschillen in je ruit. Wanneer het verschil meer dan 30 °C is, dan staat je glas onder zoveel spanning dat het kan breken. Dit noemen we een thermische breuk.

Hoe herken je het?

Het breukpatroon van een thermische breuk is uniek. Het begint vaak aan de rand van het glas en loopt dan naar een kouder of warmer gebied, waar het vervolgens van richting verandert. Als glaszetter zie ik dit vaak en kan ik snel beoordelen of het daadwerkelijk om een thermische breuk gaat.

Welke glassoorten zijn gevoelig voor een thermische breuk?

Niet alle glassoorten zijn even gevoelig voor thermische breuken. Draadglas bijvoorbeeld, is vrij kwetsbaar, terwijl gehard glas veel beter bestand is tegen temperatuurschommelingen. 

Een voorbeeld van een thermische breuk

Vorige week kregen we een telefoontje uit Utrecht van een klant die plotseling een barst in zijn keukenraam had. Verbaasd en enigszins geïrriteerd belde hij ons bij Zwartenberg. “Ik heb niks gedaan en toch is er een barst!” zei hij. Toen we aankwamen, zagen we meteen dat het om een thermische breuk ging. Het raam stond in direct zonlicht, terwijl de binnenkant van de keuken koel bleef door de airconditioning. 

Hoe kan je het risico op thermische breuken verminderen?

Je kunt het risico op thermische breuken verminderen door slim om te gaan met je raamdecoratie en meubels. Houd bijvoorbeeld jaloezieën of gordijnen op een afstandje van het glas en zorg dat verwarmingselementen niet direct naast je ruit staan. Vermijd ook het beschilderen van het glas of het afplakken met materialen die zonlicht kunnen vasthouden.

Het voordeel van gehard glas

Gehard glas is niet alleen sterker, maar het is ook veiligheidsglas. Mocht er toch een breuk ontstaan, dan valt het in kleine, onscherpe stukjes uiteen, wat de kans op letsel vermindert. Het is goed om te weten dat thermische breuken vaak niet onder de garantie vallen, maar veel verzekeraars dekken wel de kosten voor vervanging.

Schakel onze hulp in

Heb je een barst in je ruit en denk je dat het een thermische breuk is? Stuur ons een foto van de breuk of neem direct contact op. Samen zorgen we ervoor dat je snel weer van helder en sterk glas kunt genieten! Heb je hulp nodig of wil je advies? Wij staan altijd klaar om je te helpen met deskundig advies en snelle service. Samen lossen we het op!

Scroll naar boven