glas-plaatsen

Is jouw raam aan vervanging toe en wil je de uitdaging aangaan om dit zelf te doen? In deze blog leggen wij jou stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt. Zorg dat je alle onderstaande benodigdheden in huis hebt, voordat je begint met de eerste stap.

Benodigdheden om zelf glas te plaatsen

– Glasplaat
– Stanleymes
– Hamer
– Lattenmes
– Glaszuigers
– Glasband
– Glasblokjes
– Kitpistool

Stappenplan om zelf glas te plaatsen

  • Stap 1: Verwijder het oude glas
  • Voordat je het nieuwe glas kan plaatsen, moet je de oude natuurlijk verwijderen. Snijd met een stanleymes de kit weg. Daarna haal je de glaslatten eruit met een hamer en lattenmes. Wees voorzichtig, want het raam staat nu los. Met twee glaszuigers haal je het raam er gemakkelijk uit. Zorg dat je het raam op een veilige plaats neerzet, zodat deze niet omvalt en breekt.

  • Stap 2: Controleer de staat van het kozijn
  • Het nieuwe raam kan niet worden geplaatst als het kozijn niet meer in goede staat is. Vooral bij een houten kozijn met houtrot moet je deze eerst vervangen of repareren. Veel soorten glas zijn namelijk gevoelig voor vochtopname aan de randen. Zorg daarnaast dat de sponning, de plaats waar het raam inkomt, goed schoon is. Dit houdt in dat er geen oude kitresten of spijkers inzitten.

  • Stap 3: Bereid je voor om het glas te plaatsen
  • Voordat je het glas kan plaatsen moet je eerst de glasband opplakken. De glasband zorgt dat het glas niet direct in contact komt met het kozijn en de glaslatten. Daarnaast is het belangrijk voor de drukverdeling van het raam. Bij het plakken van de band is het belangrijk dat je ongeveer drie tot vier millimeter ruimte overhoudt voor de kitrand. Daarna plaats je twee glasblokjes in de sponning waar het glas op komt te staan.

  • Stap 4: Glas plaatsen
  • Nu ben je klaar om het glas te plaatsen. Na het plaatsen controleer je of er ongeveer vijf millimeter ruimte zit aan alle zijden. Daarna kan je de glaslatten terugzetten. Begin daarbij met de bovenste, dan de onderste en pas daarna de linkse en rechtse glaslat.

  • Stap 5: Kit de glaslatten in
  • Het glas moet worden ingekit met een speciale glaskit. Zorg dat er voldoende kit in de ruimte komt zodat het goed is afgesloten. De overtollige kit verwijder je met een mesje. Als alle stappen zijn doorlopen is het noodzakelijk dat het raam 24 uur met rust wordt gelaten zodat de kit kan uitharden.

Eindresultaat

Als je alle stappen hebt doorlopen, heb je met succes je eigen glas weten te plaatsen. Gefeliciteerd! Heb je alle stappen gelezen en denk je nu dat het toch een beter idee is om het door een vakman te laten doen? Dan staan de specialisten van Zwartenberg voor je klaar. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier op deze site.