Gaten boren in glas

Is het mogelijk om gaten te boren in glas?

Als glaszetter bij Zwartenberg krijg ik regelmatig de vraag of het mogelijk is om gaten te boren in glas. Hierop kan je geen ja of nee antwoord geven, omdat dit afhangt van het type glas. Hieronder leg ik uit hoe dit zit bij verschillende soorten glas, zoals normaal, gehard en gelaagd glas.

Gewoon en veiligheidsglas

Bij gewoon glas, zoals het glas in een raam of fotolijst, kun je gaten boren. Dit kan ook bij veiligheidsglas, dat vaak gebruikt wordt om dingen veiliger te maken. Maar, je hebt wel speciale manieren en gereedschap nodig om te voorkomen dat het glas breekt. Als ik glas zet, zorg ik dat alles stabiel ligt en gebruik ik een speciale boor met water om te koelen, zodat het glas niet te heet wordt en barst.

Gehard glas

Met gehard glas is het een ander verhaal. Dit glas is extra sterk gemaakt, waardoor het beter tegen een stootje kan. Maar, door deze behandeling kun je er later geen gaten meer in boren. Als je dat toch probeert, valt het glas in heel veel kleine stukjes uit elkaar. Dit is juist om te voorkomen dat je je bezeert.

Dubbel glas en warmte

Bij dubbel glas is het boren van gaten meestal geen goed idee. Het kan wel, maar het verpest de isolatie. Als je in dubbel glas boort, gaat de speciale luchtlaag tussen de glazen kapot en dat maakt je huis minder warm. Dat kan ook zorgen voor hogere stookkosten.

Speciale verzoeken

Een tijdje terug nam een klant uit Maastricht contact met ons op met een speciaal verzoek. Hij was bezig met een doe-het-zelfproject waarbij hij een antieke glazen deur wilde ophangen als onderdeel van zijn interieur. Het probleem was dat hij gaten in het glas moest boren voor de bevestiging, maar hij was bang om het glas te breken.

Na het gesprek ben ik langsgegaan om de situatie te beoordelen. Met de juiste diamantboor en een zorgvuldige techniek hebben we samen de gaten kunnen boren zonder het antieke glas te beschadigen. Hij was verbaasd en opgelucht dat het glas intact bleef en zijn project kon doorgaan zoals gepland.

Tips voor doe-het-zelvers

Als je zelf in glas wilt boren, zorg dan dat je goed gereedschap hebt, zoals een speciale boor, en gebruik water om het koel te houden. Begin rustig en druk niet te hard. Je moet geduldig en nauwkeurig zijn.

Pas op voor de risico’s

Boren in glas kan, maar je moet goed opletten wat je doet en er zijn risico’s. Wij van Zwartenberg geven je graag advies over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je het niet zeker weet of liever hulp wilt, neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder met advies en service, zodat je klus veilig en goed verloopt.

Scroll naar boven