Wilt u uw ramen isoleren? Maar weet u niet welke optie het meest geschikt is? In deze blog leggen de experts van Zwartenberg u het verschil tussen een voorzetraam en dubbel glas uit.

Dubbel glas

Een raam met dubbel glas is zoals de naam al aangeeft een raam met twee of meerdere glasplaten. Deze glasplaten staan erg dicht op elkaar, maar hebben een luchtdichte ruimte die een luchtspouw creƫert. Deze luchtspouw zorgt ervoor dat warmte of kou niet wordt doorgelaten naar de andere zijde van het raam. Dit in tegenstelling tot enkelglas. Bij enkelglas koelt de buitenlucht het raam, waarna deze kou ook afstraalt op de lucht binnenshuis.

Soorten dubbel glas

Naast gewoon dubbel glas bestaat ook HR-glas. Dit is glas met een flinterdunne laag metaal die te straling van warmte of kou tegengaat. De mate waarin deze dunne laag metaal isoleert, is aangeduid met een plussymbool: HR, HR+ of HR++. HR+++ wordt soms zelfs gebruikt om triple glas aan te duiden. Naast warmte en kou, kan dubbel glas ook een isolerende werking hebben tegen de zon, geluid en brand.

Voorzetraam

Naarmate de isolatie beter wordt, neemt de dikte van het dubbel glas ook toe. Daarom is het niet altijd mogelijk om een raam te voorzien van deze isolatie mogelijkheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oude schuiframen. Ook is het vaak niet mogelijk of wenselijk om bij monumentale gebouwen voor dubbel glas te kiezen. In die gevallen maak je gebruik van een voorzetraam. Bij een voorzetraam plaatst de glaszetter een glasplaat tegen het houten of stalen kozijn. Hierdoor ontstaat een luchtspouw tussen het oude glas en de nieuwe glasplaat.

Het toepassen van een voorzetraam heeft de volgende voordelen:

  • Een voorzetraam kan in bijna iedere vorm worden geplaatst
  • Een voorzetraam is afneembaar in de zomer en terug te zetten in de winter
  • Een voorzetraam kan zowel aan de binnenzijde als buitenzijde geplaatst worden
  • Een voorzetraam is zowel met als zonder scharnieren te plaatsen

Vrijblijvende offerte

Bent u nieuwsgierig naar de kosten of mogelijkheden bij uw woning? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze specialisten van Zwartenberg en ontvang een passende offerte.

Laat een reactie achter