Plexiglas

Plexiglas wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas, dit komt omdat het ongeveer 90% van het licht doorlaat. Plexiglas is een transparante thermoplastische kunststof. Andere benamingen voor plexiglas zijn Deglas, Versato, Perspex, Paraglas, Altuglas, Vitredil, Vedril, Oroglas, Lucryl, Ispaglas, Crilux, Casocryl, maar ook kortweg acrylaat. Plexiglas kan op allerlei manieren bewerkt worden, onder andere boren, snijden, graveren en frezen.

glaszetter-werkzaamheden.png

Voordelen

Plexiglas heeft veel voordelen vergeleken met glas. Een voordeel van plexiglas is dat het lichter is dan glas. Dat het plexiglas lichter is zorgt ervoor dat het makkelijker te installeren is en beter te gebruiken is wanneer gewicht van objecten een rol speelt, bijvoorbeeld bij een boot. Een ander voordeel is dat het in allerlei vormen te produceren is, de klant kan plexiglas naar zijn wensen laten produceren. Ook laat plexiglas meer licht door dan normaal glas, dit zorgt voor meer licht in ruimtes die plexiglas bevatten dan ruimtes glas. Verder is plexiglas tot wel 30 keer sterker dan normaal glas. Daarnaast is plexiglas ook geluiddempend, steeds vaker wordt plexiglas gebruikt op plekken waar veel geluid vandaan kan komen, voorbeelden hiervan zijn geluidschermen van plexiglas langs de snelweg of op terrassen.

Nadelen

Een nadeel van plexiglas is dat het minder hard is dan glas. Plexiglas is daardoor krasgevoeliger, de krassen zijn echter vrij gemakkelijk weg te laten polijsten. Plexiglas is ook minder hittebestendig dan normaal glas en splinter bij hoge impact. Verder is plexiglas brandbaar, plexiglas kan gaan branden bij vuur of hoge temperaturen.

Varianten

Er zijn twee plexiglas varianten, namelijk geëxtrudeerd plexiglas en gegoten plexiglas. Geëxtrudeerd plexiglas is de goedkoopste vorm van plexiglas, dit plexiglas wordt gewalst om de juiste dikte te krijgen. Gegoten plexiglas is duurder en wordt vaak gebruikt voor sterkere toepassingen.

Zelf plexiglas bewerken?

Het is tevens mogelijk om plexiglas zelf te bewerken, dit kan ervoor zorgen dat je kosten bespaart. Of je in staat bent je eigen plexiglas te bewerken hangt van het gereedschap af en van wat je precies aan het plexiglas wil verwerken. Voor boren is het meest belangrijke dat je een ijzerboortje gebruikt. Verder moet je er goed op letten dat de plexiplaat goed stilligt. Het is verstandig de boor het werk te laten doen en minstens 10 mm van de rand af te boren, dit voorkomt namelijk dat het plexiglas gaat scheuren of barsten. Voor zagen geldt bijna hetzelfde, gebruik hiervoor een decoupeerzaag en laat de zaag het werk doen.

Meer weten?

Mocht je nog steeds vragen hebben, twijfel dan niet en neem contact met ons op!

  • Werkgebied Nederland

    Overal binnen 30 minuten

  • Reactietijd

    Zo snel mogelijk

  • Telefoon

    Bel gratis tel: 088-1155622 

johanzwartenberg.jpg

Contact

...

Bel gratis 088-1155622 of vul onderstaand formulier in.
Bij ons regelt u het snel en gemakkelijk!

Scroll naar boven