Polycarbonaat

Polycarbonaat is een stevig, hard en doorzichtig materiaal. De belangrijkste eigenschap van polycarbonaat is de enorme slagvastigheid, het glas is namelijk tot 250 keer sterker dan glas. De sterkte van het glas is dan ook de reden dat het glas veel wordt ingezet voor veiligheidsbeglazing.  Polycarbonaat behoort tot de thermoplastische polymeren. Dit houdt onder andere in dat polycarbonaat gesmolten kan worden, desondanks het feit dat polycarbonaat tegen hoge temperaturen kan. De eigenschappen van polycarbonaat lijken sterk op die van plexiglas.   

glaszetter-werkzaamheden.png

Oorsprong van polycarbonaat

Rond het jaar 1900 werd polycarbonaat uitgevonden door een Duitse chemicus. Na het materiaal jarenlang te hebben onderzocht kwam de Duitse chemicus tot de conclusie dat er geen commercieel doeleinde was voor het materiaal. In 1953 veranderde dit nadat Bayer en General Electric van start gingen met de productie van polycarbonaat. De kunststof werd gebruikt als vervanger van glas, echter wel in kleine oppervlakten aangezien het kunststof bruin gekleurd was. In 1970 was het mogelijk polycarbonaat helder te produceren. Het glas steeg vervolgens flink in populariteit en wordt sindsdien vooral gebruikt als veiligheidsglas.

Voordelen

De eigenschappen van polycarbonaat lijken sterk op die van plexiglas, desondanks de sterkte van het glas heeft polycarbonaat nog andere voordelen. Het grote voordeel van polycarbonaat is de sterkte van het glas. Het glas is bijna niet kapot te maken, dit zorgt voor meer veiligheid. Verder is polycarbonaat erg makkelijk te bewerken, er kan makkelijk in worden gezaagd of geboord. Ook is polycarbonaat lichter dan glas, het gewicht van polycarbonaat zorgt ervoor dat het materiaal nog ruimer inzetbaar is. Een ander voordeel van polycarbonaat is dat het niet alle bij hoge temperaturen te verbuigen is, bij erg koude temperaturen is er ook de mogelijkheid om polycarbonaat te verbuigen.

Nadelen

Polycarbonaat heeft als nadeel dat het krasgevoeliger is dan normaal glas. Wanneer de krassen op het polycarbonaat zitten is dit echter vrij eenvoudig weg te polijsten. Een ander nadeel van polycarbonaat is dat de isolatiewaarde van glas hoger ligt. Dit kan ervoor zorgen dat de gaskosten hoger uitvallen en is milieuonvriendelijker.

Toepassingen

Polycarbonaat wordt ruim toegepast, polycarbonaat wordt gebruikt voor particulieren maar ook bij bedrijven en instanties. Voorbeelden van toepassingen met polycarbonaat zijn ruiten van voertuigen en gebouwen, grote aquariums en plekken waar veel veiligheidsrisico’s zijn.

Bij vragen wat betreft de mogelijkheden van polycarbonaat kan je gerust contact met ons opnemen.

  • Werkgebied Nederland

    Overal binnen 30 minuten

  • Reactietijd

    Zo snel mogelijk

  • Telefoon

    Bel gratis tel: 088-1155622 

johanzwartenberg.jpg

Contact

...

Bel gratis 088-1155622 of vul onderstaand formulier in.
Bij ons regelt u het snel en gemakkelijk!

Scroll naar boven