Ook op koudere dagen wil je genieten van jouw uitzicht, maar met een beslagen raam wordt dat moeilijk. Als zo af en toe je raam beslaat, is dat niet erg. Maar als het meerdere keren en op lange termijn voorkomt, is het slim om actie te ondernemen . Dit kan betekenen dat de ventilatie niet goed werkt, hierdoor kun je ziek worden.

Wat is condens?

Condens is vocht wat in de lucht hangt. Als dit vocht neerslaat op voorwerpen die kouder zijn dan de lucht zelf, dan ontstaat er condens. Je herkent dit aan kleine waterdruppels. Een voorbeeld hiervan is het stoom in je badkamer dat op je raam verandert in druppels, of dat je spiegel helemaal beslaat.

Binnenkant van je raam

Mensen produceren de hele dag door veel vocht, vaak 10 liter per gezin. Door het in- en uitademen, koken en baden ontstaat er veel vocht. Bij warme lucht verdampt het vocht snel, waardoor het dan ook niet raar is als je raam af en toe beslaat. Als het vaker voorkomt kan het echter wel een probleem zijn.

Ramen die beslaat raken kunnen betekenen dat de ventilatie niet goed werkt, daar kun je ziek van worden. Bij slechte ventilatie blijven de ziektekiemen in de lucht hangen en wordt de woning te vochtig. Door het vochtige klimaat in huis kunnen er weer schimmels groeien. Hierdoor kun jij ziek worden en gaan je meubels rotten.

Het is verstandig om elke dag je huis even te luchten, zo komt er frisse lucht binnen. Het is ook belangrijk om goed te ventileren, het constant verversen van de lucht zorgt voor een gezondere omgeving. Het houdt de lucht schoon, en minder vochtig. Mocht het dus een veelvoorkomend probleem zijn dat je raam beslaat van binnenuit, dan is het verstandig om er iets aan te laten doen.

Buitenkant van je raam

Als het buiten vochtig weer is en de temperatuur lager is dan binnenshuis, kan er condensvorming ontstaan. Door het condens beslaat je raam. Meestal gebeurt dit ’s ochtends, omdat het weer buiten dan het koudst is met een hoge luchtvochtigheidheidsgraad.

Als je raam beslaat verdwijnt het al gauw wanneer het buiten wat warmer wordt, en de dauw verdwijnt. Het ligt dus niet aan het raam dat het beslaat, het is juist een teken dat je isolatie het goed doet. De warmte blijft binnen en de kou blijft buiten.

Wil je graag weten waarom jouw raam steeds beslaat, schakel dan een expert in. Onze vakman voorziet je van advies, en helpt je de beste isolatie en ventilatie te kiezen die bij jouw woning nodig is. Dankzij ons landelijk netwerk ontvang je meerdere offertes van experts bij jou in de buurt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het contactformulier op de website in te vullen.