Glasranden

Waarom zijn glasranden groen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de rand van een glasplaat vaak groen lijkt, terwijl het midden zo helder en transparant is? Ik werk al jaren bij Zwartenberg glaszetters en ik maak vaak mee dat mensen niet weten hoe dit komt. Zo was ik laatst bij een klant in Amsterdam die ons had gevraagd om een grote glazen wand in zijn kantoor te plaatsen. Toen we de glasplaten aan het installeren waren, merkte de klant plotseling de groene glasranden op. Hij was verbaasd en vroeg of we hem het verkeerde glas hadden geleverd. Om in de toekomst verwarring te voorkomen leg ik vandaag precies uit hoe dit komt.

Een kijkje in het glas

Glas lijkt op het eerste gezicht misschien gewoon doorzichtig, maar als je beter kijkt, zie je soms die mysterieuze groene glasranden. Dit komt door het ijzeroxide dat in het zand zit waarmee het glas wordt gemaakt. Zand is de hoofdingrediënt van glas, en dit natuurproduct bevat vaak ijzerdeeltjes die het glas een lichte groene tint geven.

De invloed van glasdikte op de groene glasrand

Hoe dikker het glas, hoe duidelijker die groene rand te zien is. Bij dun glas, zoals dat van een fotolijstje, merk je er bijna niks van. Maar bij dikke glasplaten, zoals bij tafelbladen of grote ramen, wordt die groene kleur veel zichtbaarder. Dit komt doordat licht dat door meer glas gaat, meer ijzerdeeltjes tegenkomt, waardoor de groene kleur sterker wordt.

Niet elk glas is hetzelfde

Interessant is dat niet al het glas een groene rand heeft. Er is namelijk ook ‘extra helder’ glas waarbij de ijzerdeeltjes zoveel mogelijk zijn verwijderd. Dit glas is duurder, maar geeft een bijna kleurloze rand en een kristalhelder zicht, perfect voor bijvoorbeeld winkelvitrines of specifieke designmeubelen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je nu door je huis loopt en naar de randen van glazen deuren, tafels of ramen kijkt, weet je wat het verhaal achter die groene gloed is. En als je glas kiest voor een nieuw project of reparatie, bedenk dan wat voor impact die groene rand kan hebben op het uiterlijk. Heb je vragen over verschillende soorten glas of wil je advies over welk glas het beste past bij jouw wensen? Neem dan contact op met Zwartenberg glaszetters. Wij helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw situatie en voorkeuren.

Scroll naar boven