HR dubbelglas

Hoe herken je HR++ dubbelglas

Wanneer je overweegt om jouw woning te verduurzamen, is het kiezen van het juiste type glas essentieel. HR++ dubbelglas staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde, wat zowel het comfort verhoogt als de energierekening verlaagt. Maar hoe weet je nu zeker of je daadwerkelijk HR++ glas in je kozijnen hebt? Ik deel graag enkele tips om dit eenvoudig te achterhalen.

Hoe werkt glas codering?

Eerst en vooral, een kijkje nemen bij de rand van het glas kan veel onthullen. Fabrikanten printen vaak een reeks codes in de spouw van het glas, waaruit blijkt om welk type glas het gaat, inclusief HR++ aanduidingen. Vind je daar een sticker van de fabrikant? Dan is dat een duidelijk teken. Geen code of sticker zichtbaar? Geen nood, er zijn andere manieren om het type glas te identificeren.

Zelf HR++ glas herkennen

Een fascinerend aspect van HR++ glas is de bijna onzichtbare metaalcoating aan één kant van het glas. Deze speelt een cruciale rol in de isolerende werking. Je kunt deze coating zelf ontdekken met een simpele truc. Neem een aansteker of de LED-lamp van uw smartphone en houd deze op korte afstand van het glas. Kijk je in de reflectie, dan verschijnen er vier vlammetjes of lichtpunten. Bij HR++ glas zal je zien dat één van deze vlammetjes een afwijkende kleur vertoont. Fascinerend, hé?

De positie van de coating van HR++ glas

De kleurvariatie van één van de vlammetjes geeft niet alleen het bestaan van de coating aan, maar onthult ook de positie ervan. Zit de afwijkende kleur bij het tweede vlammetje, van binnenuit gezien? Dan bevindt de coating zich ideaal voor optimale isolatie. Bij HR++ glas is deze positie cruciaal voor de efficiëntie van het glas, zeker wanneer het gaat om het tegenhouden van kou of juist het binnenhouden van warmte.

Hulp nodig? Schakel ons in

Het herkennen van HR++ glas in je woning is dus minder complex dan het lijkt. Deze kleine, doe-het-zelf onderzoeken geven je de zekerheid en het comfort dat je investeert in een energie-efficiënte toekomst. Ben je er niet gerust op dat jouw glas wel aan de moderne standaarden voldoet, of heb je interesse in een upgrade? Neem gerust contact op met Zwartenberg Glaszetters. Wij staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij het maken van de keuze die bij je past.

Scroll naar boven